تماس تلفنی 021-91307777
امتیاز 5,0 از 5 ( 1 رای )

فارکس چیست؟ درباره بازار جهانی فارکس چه چیزهایی باید بدانید؟

زمان مطالعه مقاله 18 دقیقه

فارکس چیست؛ سوالی است که برای بسیاری از افراد علاقه‌مندان به بازارهای مالی به وجود می‌آید و می‌خواهند بدانند که به زبان ساده فارکس چیست و در آن می‌توان چه کاری انجام داد. ما در ادامه قصد داریم تا به بررسی کامل فارکس بپردازیم و اینکه توضیح دهیم معاملات در فارکس چگونه انجام می‌شود و چگونه می‌توان از طریق آن‌ سود به دست آورد.

 فارکس یا (Foreign Exchange) را می‌توان به عنوان شبکه‌ای از خریداران و فروشندگان توضیح داد که ارز را با قیمت توافقی به یکدیگر انتقال می‌دهند. فارکس به عنوان وسیله‌ای برای افراد شرکت‌ها و بانک‌های مرکزی در نظر گرفته می‌شود که با استفاده از آن، یک ارز را به ارز دیگر تبدیل می‌کنند. این کار ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود اما اکثریت قریب به اتفاق تبدیل ارز، با هدف کسب سود انجام می‌شود. مقدار ارز تبدیل شده در هر روز می‌تواند حرکت قیمت برخی ارزها را به شدت پر نوسان کند و همین بی‌ثباتی باعث شده تا بازار فارکس برای معامله گران جذاب باشد و بسیاری با استفاده از آن سود‌های بسیار خوبی را به دست آورند. البته فارکس با داشتن ریسک زیاد، ممکن است باعث شود که فرد متحمل ضرر شود.

بازار فارکس بزرگترین و نقد شونده ترین بازار در جهان است که هر روز چندین تریلیون دلار در آن دست به دست می‌شود. این بازار هیچ مکان متمرکزی ندارد و در عوض بازار فارکس شبکه الکترونیکی از بانک‌ها، کارگزاران، موسسات و معامله گران فردی است.

فارکس به چه معناست؟

در این بخش از موضوع به فارکس چیست به زبان ساده می‌پردازیم و به این موضوع اشاره می‌کنیم که چگونه می‌توانید در این بازار فعالیت کنید. خود کلمه فارکس از عبارت Foreign Exchange گرفته شده است که به معنای تبادل ارزهای خارجی است. در این بازار شما می‌توانید ارزهای خارجی را با یکدیگر داد و ستد کنید. همان‌طور که گفتیم این داد و ستد‌ها ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود، به طور مثال برای خرید و فروش کالا یا خدمات شرکت‌ها و دولت‌ها، هزینه‌های سفر و … این تبادلات انجام می‌شود، اما بیشترین مبادلات برای کسب سود صورت می‌گیرد.

 نحوه معاملات در فارکس چگونه است؟

معاملات در فارکس به صورت جفت ارز انجام می‌شود. یعنی اینکه شما ارزی را می‌فروشید و ارز دیگری را خریداری می‌کنید. احتمالاً در برخی از بازارهای مالی با واژه‌هایی مانند جفت ارز آشنا شدید و می‌دانید که معاملات با استفاده از جفت ارزها چگونه انجام می‌شود، اما در ادامه توضیحاتی را در مورد نحوه معاملات در فارکس را ارائه می‌دهیم که بیشتر این موضوع قابل درک باشد.

بیشتر بخوانید: ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟

به طور مثال شخصی قصد دارد تا جفت ارز یورو به دلار را خریداری کند، حال این جفت ارز ممکن است که در قیمت 1.9 باشد و در صورت خرید این معنی را می‌دهد که فرد 1.9 دلار هزینه کرده تا بتواند یک یورو را خریداری کند. در این بازار گروه‌های مختلفی از سرمایه‌گذاران مشغول فعالیت هستند که در اصطلاح به این سرمایه گذاران بازیگران بازار فارکس گفته می‌شود و هر کدام از آن‌ها ممکن است که اهداف مختلفی را برای فعالیت در این بازار داشته باشند و از قشرهای مختلف و کشورهای مختلف اقدام به سرمایه گذاری و خرید و فروش جفت ارزها کنند. بالا بودن نرخ معاملات در این بازار باعث شده تا میزان نقدشوندگی بسیار بالایی داشته باشد و جذابیت آن برای بسیاری از سرمایه‌ گذاران بیشتر باشد.

ارز مبنا و مظنه چیست؟

ارز پایه یا مبنا اولین ارزی است که در یک جفت ارز فارکس فهرست شده است، در حالی که ارز دوم، ارز مظنه نامیده می‌شود. معاملات فارکس همیشه شامل فروش یک ارز به منظور خرید ارز دیگر است، به همین دلیل است که از آن به صورت جفتی نقل می‌کنند، همچنین قیمت یک جفت ارز به ارزش یک واحد ارز پایه در ارز مظنه‌ای است.

هر ارز در این جفت به عنوان یک کد سه حرفی فهرست شده است، این حروف از دو حرف که مخفف منطقه و یک حرف که برای خود ارز است، تشکیل شده است. به عنوان مثال، GBP/USD یک جفت ارز است که شامل خرید پوند بریتانیا و فروش دلار آمریکا می‌شود.

بنابراین در مثال بالا، GBP ارز پایه و USD ارز مظنه است. اگر GBP/USD با قیمت 1.35361 معامله می‌شود، یعنی یک پوند، 1.35361 دلار ارزش دارد.

اگر پوند در برابر دلار افزایش یابد، آنگاه یک پوند به دلار بیشتری می‌ارزد و قیمت جفت افزایش می‌یابد. اگر کاهش یابد، قیمت جفت کاهش می‌یابد. بنابراین اگر فکر می‌کنید که ارز پایه در یک جفت احتمالاً در برابر ارز مظنه تقویت می‌شود، می‌توانید این جفت ارز را خریداری کنید. اگر فکر می‌کنید قیمت و قدرت آن کم می‌می شود، می‌توانید جفت ارز را بفروشید.

در حالت کلی می توان جفت ارزها را به دسته‌های زیر تقسیم بندی کرد.

  • جفت‌های اصلی (Major pairs): هفت ارز که 80 درصد معاملات جهانی فارکس را تشکیل می‌دهند، به عنوان جفت ارزهای اصلی شناخته می‌شوند. این ارزها شامل EUR/USD، USD/JPY، GBP/USD، USD/CHF، USD/CAD و AUD/USD
  • جفت‌های کوچک (Minor pairs): این‌ها ارزهایی هستند که کمتر معامله می‌شوند، اغلب به جای دلار آمریکا، ارزهای اصلی را در برابر یکدیگر معامله می‌کنند. این ارزها شامل: EUR/GBP، EUR/CHF، GBP/JPY
  • عجیب و غریب (Exotics): این گونه جفت ارزها به یک ارز اصلی در مقابل ارز یک اقتصاد کوچک یا نوظهور اشاره دارد. این ارزها شامل: USD/PLN (دلار آمریکا در مقابل زلوتی لهستان)، GBP/MXN (پوند در برابر پزو مکزیک).
  • جفت‌های منطقه ‌ای (Regional pairs): جفت‌های طبقه بندی شده بر اساس منطقه، مانند اسکاندیناوی یا استرالیا. این گونه ارزها شامل: EUR/NOK (یورو در مقابل کرون نروژ)، AUD/NZD (دلار استرالیا در برابر دلار نیوزلند)

چه چیزی بازار فارکس را به حرکت در می‌آورد؟

همانگونه که می‌دانید در بازار فارکس ارز‌های تمامی کشورهای جهان قرار دارند و این موضوع پیش بینی نرخ ارز را کمی با مشکل مواجه می‌کند، چون عوامل بسیار زیادی در این کار دخیل هستند و منتشر شدن خبرات مثبت و منفی در مورد هر کدام از کشورها می‌تواند باعث تغییرات قیمت شود. با این حال بازار فارکس نیز مانند بسیاری از بازارهای مالی دیگر عمل می‌کند و با استفاده از عرضه و تقاضا کنترل می‌شود. حال با توجه به این موضوع باید به بررسی عواملی بپردازید که باعث نوسانات قیمت می‌شوند. در ادامه ما می‌خواهیم برخی از عواملی را بررسی کنیم که در بازار فارکس می‌توانند جز عوامل تاثیر گذار بر نرخ ارز هر کشور باشند.

بانک‌های مرکزی

سیاست‌های پولی توسط بانک‌های مرکزی انجام می‌شود و این بانک‌های مرکزی روی عرضه ارز مربوط به هر کشور کنترل کاملی را دارند و آن‌ها با توجه به شرایطی که وجود دارد، تصمیم می‌گیرند تا در مواقعی عرضه را بیشتر و در برخی مواقعی نیز این عرضه را کمتر کنند. تمامی این عوامل می‌تواند روی قیمت ارز آن کشور تاثیر گذار باشد.

بیشتر بخوانید: از ارز دیجیتال خود چگونه مراقبت کنیم؟

گزارش‌های خبری

همان‌گونه که اشاره شد اخبار منتشر شده هم تاثیر زیادی بر بازار دارد و همان‌طور که می‌دانید بیشتر سرمایه‌گذاران و سازمان‌ها تمایل دارند تا سرمایه گذاری خود را در اقتصادی انجام دهند که مطمئن شوند چشم‌انداز قوی و خوبی دارد. در چنین مواقعی زمانی که خبر‌های مثبتی در مورد هر کشور منتشر می‌شود باعث افزایش تقاضا برای سرمایه‌گذاری روی ارز آن می‌شود.

احساسات بازار

در مورد احساسات بازار نیز خبر‌ها تاثیر بسیار زیادی دارند. زمانی که یک خبر در مورد منطقه‌ای منتشر می‌شود ممکن است که بازار نسبت به آن احساسات مختلفی داشته باشد. به طور مثال اگر معامله گران بر این باور باشند که خبر منتشر شده در مورد یک کشور ممکن است که باعث ریزش ارزش ارز آن کشور شود، بسیاری از آن‌ها تصمیم می‌گیرند تا احساس منفی را در مورد این ارز ایجاد کنند که همین باعث افزایش عرضه می‌شود و روی قیمت تاثیر گذار خواهد بود.

داده‌های اقتصادی

داده‌های اقتصادی نیز نقش بسیار مهمی را در افزایش عرضه و تقاضا دارند. زمانی که بانک مرکزی یک کشور داده‌های اقتصادی را اعلام می‌کند، معامله‌گران می‌دانند که در حال حاضر اقتصاد یک کشور در چه وضعیتی است و چه برنامه‌هایی برای آینده دارد. این‌ها روی قیمت تاثیرات بسیار زیادی می‌گذارند.

به طور مثال بازارهای مالی سال ۲۰۲۲ و بعد از همه گیری کرونا ریزش‌های زیادی را تجربه کردند. این ریزش‌ها به دلیل به وجود آمدن تورم در زمان کرونا بود و حال کشور‌ها برای کنترل تورم سعی می‌کنند تا با افزایش نرخ بهره این مورد را کنترل کنند. عوامل دیگری نیز در ریزش‌ها دخیل هستند که همه آن‌ها نشان می‌دهد، داده‌های اقتصادی چقدر می‌تواند تاثیر بالایی بر روند معاملات داشته باشد.

رتبه بندی اعتباری

معامله‌گران تمایل دارند تا ریسک خود را کمتر کنند و بازدهی خود را افزایش دهند و معمولا به سراغ سرمایه گذاری در ارزهایی می‌روند که دارای رتبه بندی اعتباری خوبی باشند. بدین ترتیب رتبه بندی اعتباری تاثیر زیادی برای این علاقه‌مندی دارد و معامله‌گران معمولاً به سمت ارزهای با رتبه‌های بالاتر می‌روند.

کشورهایی که رتبه اعتباری آن‌ها افزایش پیدا می‌کند معمولاً تقاضا برای ارز آن زیاد می‌شود و همین موضوع موجب افزایش قیمت ارز آن کشور می‌شود و در سمت دیگر اگر این رتبه کاهش پیدا کند، مطمئناً ارزش این ارز کاهش پیدا می‌کند. در کل رتبه‌های اعتباری مشخص می‌کنند که یک کشور احتمال بازپرداخت بدهی‌های آن به چه شکل است و همان‌گونه که اشاره کردیم کشورهایی که بتوانند رتبه اعتباری بالاتری داشته باشند منطقه امنی برای سرمایه گذاری به شمار می‌روند و تقاضا برای آن‌ها بیشتر می‌شود.

معاملات در بازار فارکس چگونه انجام می شود؟

روش‌های مختلفی برای معامله در فارکس وجود دارد، اما همه آن‌ها به یک شکل عمل می‌کنند، یعنی با استفاده از تمامی این روش‌ها می‌توانید ارزی را خریداری کرده و ارز دیگری را بفروشید. به طور سنتی، بسیاری از معاملات فارکس از طریق یک کارگزار فارکس انجام می‌شود، اما با افزایش معاملات آنلاین، می‌توانید با استفاده از مشتقاتی مانند معاملات CFD از تغییرات قیمت فارکس استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: معرفی انواع رمزارزهای دیجیتال

CFD‌ها اهرم‌هایی هستند که به شما امکان می‌دهند تا بتوانید با چندین برابر ارزش سرمایه خود معامله کنید. برخلاف روش‌های غیر اهرمی، شما مالکیت دارایی را به عهده نمی‌گیرید، بلکه در مورد اینکه فکر می‌کنید ارزش بازار افزایش یا کاهش می‌یابد، موضع می‌گیرید.

اگرچه اهرم‌ها می‌توانند سود شما را افزایش دهند، اما اگر بازار برخلاف شما حرکت کند، می‌توانند ضرر را هم افزایش دهند.

اسپرد در معاملات فارکس چقدر است؟

اسپرد، تفاوت بین قیمت‌های خرید و فروش اعلام شده برای یک جفت ارز است. مانند بسیاری از بازارهای مالی، هنگامی که یک موقعیت فارکس را باز می‌کنید، با دو قیمت روبرو می‌شوید. اگر می‌خواهید یک پوزیشن خرید باز کنید، با قیمت خرید معامله می‌کنید که کمی بالاتر از قیمت بازار است. اگر می‌خواهید یک پوزیشن فروش باز کنید، با قیمت فروش، کمی کمتر از قیمت بازار معامله می‌کنید.

حجم معاملات در بازار فارکس چقدر است؟

بسیاری از کاربران در هنگام ورود به بازارهای مالی با سوالات زیادی مواجه می‌شوند و یکی از مهم‌ترین سوالاتی که این کاربران دارند، این است که حجم معاملات در بازار مورد نظر چقدر است؟ آیا درصد نقدینگی در این بازار بالا هست؟ در بازار فارکس به هیچ وجه جای نگرانی نیست و میزان نقدشوندگی بالایی در این بازار وجود دارد. بر اساس گزارش‌هایی که هر سه سال یکبار منتشر می‌شود ارزش کل معاملات روزانه بازار فارکس در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۶، میزان 5.2 میلیارد دلار افزایش داشته است. با توجه به این توضیحات می‌توان مطمئن شد که حجم معاملات در بازار فارکس بسیار زیاد است به طوری که گفته شده در سال ۲۰۱۹ حجم معاملات روزانه در این بازار 6.6 میلیارد دلار بوده است.

اما مزیت دیگری که این حجم بالای معاملات برای سرمایه گذاران دارد این است که در بازارهایی که حجم معاملات بسیار بالا است، احتمال دستکاری به شدت کاهش پیدا می‌کند و امنیت سرمایه‌گذاری در آن بالا می‌رود. اما در این بین جفت ارزهایی نیز هستند که نسبت به بقیه محبوبیت بیشتری دارند و به عنوان پر معامله‌ترین جفت ارزهای بازار فارکس شناخته می‌شوند. برای مثال می‌توان جفت ارز یورو به دلار و دلار به ین را نام برد که تقریباً ۴۱ درصد از حجم معاملات فارکس را به خود اختصاص می‌دهند. با توجه به چنین محبوبیتی که این جفت ارزها دارند، بسیاری از سرمایه گذاران به این فکر می‌کنند که بررسی‌های بیشتری نسبت به این جفت ارزها انجام دهند تا در صورت نیاز امکان سرمایه گذاری در آن‌ها را داشته باشند.

بیشتر بخوانید: آموزش کامل نحوه شارژ حساب فارکس با وب مانی

بهترین زمان ترید در فارکس

برای اینکه بتوانید بهترین زمان برای خرید در بازار فارکس را به دست آورید، ابتدا باید با مفهومی به نام سشن معاملاتی در بازار فارکس آشنا شوید. در واقع بازار فارکس به صورت ۲۴ ساعته است و تنها در روزهای شنبه تا دوشنبه معاملات فارکس تعطیل است و این یعنی در ۵ روز کاری ممکن است که با توجه به منطقه زمانی، فرد ساعات مختلفی را برای ترید کردن در نظر بگیرد. اما باید به نکات دیگری توجه داشت تا متوجه شوید در چه زمانی بیشترین حجم معاملات صورت می‌گیرد، چون همان‌گونه که می‌دانید اختلاف ساعت در  کشورهای مختلف می‌تواند روی این بازار تاثیرگذار باشد. به طور مثال ما گفتیم که جفت ارزهای یورو به دلار محبوبیت بیشتری در بین سرمایه گذاران دارد و نیاز است در زمانی معاملات مربوط به این جفت ارزها انجام شود، که فعالیت‌های سیاسی و اقتصادی دنیا در  جریان باشند تا اخبار و اطلاعاتی که منتشر می‌شود؛ بتواند روی این بازار تاثیر گذار باشد. پس از پیدا کردن بهترین زمان برای انجام معاملات نیاز به بررسی نحوه تقسیم بندی یک روز ۲۴ ساعته در فارکس است. در زیر ما بازار فارکس را به سه بخش تقسیم کردیم و زمان بازگشایی و زمان بسته شدن هر کدام از این منطقه‌های جغرافیایی را مشخص کردیم.

  •  سشن آمریکا زمان بسته شدن 21:00  و زمان بازگشایی 16:30
  • سشن  اروپا  زمان بسته شدن 16:30  و زمان بازگشایی 08:00
  • سشن آسیا زمان بسته شدن 08:00  و زمان بازگشایی 00:00

در بالا مشاهده می‌کنید که در برخی از ساعات شبانه روز این بازارها با هم همپوشانی دارند و مطمئنا در چنین ساعاتی حجم معاملات بسیار بالایی در آن صورت می‌گیرد.

با توجه به تمامی اطلاعاتی که در اختیارتان قرار گرفت حالا نوبت به این می‌رسد که بهترین زمان ترید در فارکس با توجه به منطقه زمانی ایران را مشخص کنیم. طبق آماری که منتشر شده بیشترین حجم معاملات بر اساس زمان در سشن آمریکا و لندن صورت می‌گیرد و در زمان‌هایی که این دو با هم همپوشانی دارند، مطمئناً حجم معاملات بسیار زیادی انجام می‌شود و با توجه به تمامی این‌ها بهترین زمان برای معامله گرانی که در ایران حضور دارند، از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب به وقت ایران خواهد بود. چنین ساعاتی در شبانه روز باعث می‌شود تا کاربران ایرانی یک مزیت بسیار خوب را دریافت کنند و بتوانند در طول روز معاملات خود را در بازار فارکس انجام دهند.

تفاوت بازار فارکس با سایر بازارهای مالی چیست؟

تفاوت‌های عمده‌ای بین بازار فارکس و سایر بازارهای مالی وجود دارد، ابتدا اینکه هیچ ارگان و یا مرکزی بر بازار فارکس نظارت ندارد و این یعنی استانداردها و مقررات سختگیرانه‌ای که در مورد بازار سهام و … وجود دارد، در مورد بازار فارکس وجود ندارد و سرمایه گذاران می‌توانند  به شکل ساده تری معاملات خود را انجام دهند. دومین تفاوتی که بازار فارکس با بازارهای مالی دیگر دارد این است که کارمزد یا کمیسیونی که برای سایر بازارهایی که معاملات سنتی در آن‌ها انجام می‌شود، در بازار فارکس وجود ندارد و به غیر از تعطیلات آخر هفته که همان شنبه و یکشنبه است در هر ساعتی از شبانه روز می‌توانید معاملات خود را در بازار فارکس انجام دهید. شاید مهم‌ترین و اصلی‌ترین تفاوتی که بازار فارکس با بقیه بازار‌ها دارد این است که میزان نقدشوندگی بسیار بالایی دارد. همین بالا بودن میزان نقدینگی به سرمایه گذاران کمک می‌کند تا به سرعت معاملات خود را انجام دهند.

بیشتر بخوانید: بهترین بروکر های فارکس برای معامله گران ایران

برای انجام معامله در بازار فارکس باید چه کاری انجام داد؟

تمامی معاملاتی که در بازار فارکس انجام می‌شوند از طریق بروکر‌ها یا همان کارگزارها انجام می‌شود و فردی که بخواهد معاملات در این بازار را شروع کند باید یک بروکر را به عنوان کارگزار خود انتخاب کند. یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای ورود به بازار فارکس باید انجام دهید این است که بروکر یا کارگزار خود را با دقت بالایی انتخاب کنید، چون می‌تواند تاثیر زیادی در عملکرد و سود و زیان شما داشته باشد. برای این کار بهتر است که ابتدا اطلاعات کاملی را در این زمینه به دست آورید و سپس چنین کاری را انجام دهید. ما در مقالاتی که منتشر می‌کنیم به تمامی این موضوعات اشاره می‌کنیم و شما می‌توانید با استفاده از مقالاتی که در مجموعه نوین پرداخت منتشر می‌شود اطلاعات کاملی را در این زمینه به دست آورید.

در کل برای اینکه بتوانید بروکر مناسب را برای خود انتخاب کنید باید به نکات زیادی توجه داشته باشید. برخی از این نکات به این صورت است که ابتدا باید بررسی کنید که بروکر موردنظر رگوله باشد و معاملات آن به مارکت جهانی متصل باشد. اما با توجه به تحریم‌هایی که علیه ما صورت گرفته باید در نظر داشته باشید که بروکر مورد نظر حتماً در کشورهای آفشور ثبت شده باشد تا بتواند خدمات خود را به ایرانیان ارائه کند. بروکرهایی که شعبه‌های بیشتری در کشورهای مختلف داشته باشند، اعتبار بیشتری هم دارند. اگر بروکر مورد نظر پشتیبانی به زبان فارسی داشته باشد کار برای شما بسیار ساده‌تر می‌شود و می‌توانید در هنگام بروز مشکل یا سوالی به راحتی آن را برطرف کنید. با توجه به مفهوم اسپرد که در بالا توضیح داده شد حتماً قبل از انتخاب بروکر مورد نظر میزان اسپرد جفت ارزهای آن با سایر بروکرها را مقایسه کنید.

 جمع بندی

در این مقاله از مجله ارزی نوین پرداخت سعی شد تا به صورت کامل در مورد فارکس چیست  توضیح داده شود و به زبان ساده درباره بازار جهانی فارکس صحبت شود. شما با استفاده از این مقاله توانستید اطلاعاتی کاملی را در این زمینه به دست آورید که مطمئناً برای ورود به این بازار نیاز به آموزش‌هایی در این زمینه دارید که بهتر است با سپری کردن این آموزش‌ها اقدام به سرمایه‌گذاری در چنین بازاری کنید. برای اینکه اطلاعاتی در زمینه بازارهای مالی و خدمات ارزی به دست آورید ما در مجله ارزی نوین پرداخت به تمامی این موضوعات می‌پردازیم و اطلاعات بسیار خوب و تخصصی را در اختیار شما قرار می‌دهیم که می‌توانید با مطالعه مقالاتی که منتشر می‌شود، آگاهی زیادی را در مورد بازارهای مالی به دست آورید.  در نهایت اگر که تجربه‌ای در مورد بازار فارکس دارید، می‌توانید آن را در بخش دیدگاه‌ها بیان کنید تا دیگران هم بتوانند از این تجربیات استفاده کنند و عملکرد موفقی را در بازار فارکس داشته باشد.

لیست برچسب ها
فرم ارسال دیدگاه و نظرات