پیش از آغاز فرایند مهاجرت، بالاخص مهاجرت تحصیلی، بسیاری از تفاوت آزمون آیلتس و تافل سراغ میگیرند؛ دو آزمون حیاتی زبان انگلیسی که نتیجهشان در سرنوشت تحصیلی و حرفهای متقاضیان مهاجرت تاثیر به سزایی دارد. بسیاری اغلب در این دو راهی مردد میمانند: کدامیک از این آزمونها معتبر است؟ کدامیک را راحتتر میتوان پشت سر گذاشت و اقبال متقاضیان در کدامیک بلندتر است؟
در یادداشت آمادگی برای آزمون آیلتس به تفصیل از ویژگیهای آن سخن گفتهایم. همین کار را در حق آزمون تافل نیز انجام دادیم و نوشتیم که چگونه میتوان خود را برای شرکت در آزمون تافل مهیا ساخت! با وجود این هنوز بسیاری میگویند:« اینها همه درست! اما بالاخره کدامیک از آن یکی بهتر است؟»
پس بد نبود اگر این دو آزمون را یک بار برای همیشه در کنار یکدیگر میسنجیدیم و از تفاوتهای آشکار و نهانش پرده بر میداشتیم؛ شاید به این طریق توانستیم پاسخ در خوری برایش جفت و جور کنیم.
وقتی از تفاوت آزمون آیلتس و تافل حرف میزنیم، احتمالا، ابتدا میزان اعتبار این آزمونها را به پرسش میگیریم که بالاخره کدامیک در نزد کالجها، دانشگاهها، شرکتها و ادارههای مهاجرتی ارج و قرب بیشتری دارند. سوال بعدی، فارغ از آنکه طرح همچون پرسشی چقدر درست به نظر میآید، این است که کدام یکی راحتتر است! یعنی در کدام یک میتوان با زحمت کمتر و سرعت بیشتری، به موفقیت دست یافت.
آزمون آیلتس دستپختِ انگلیسیهای کمبریج است و آزمون تافل را شرکت آمریکایی ETS برگزار میکند. در نتیجه طبیعی است اگر در آزمون آیلتس بیشتر انگلیسیِ بریتانیایی بشنوید و در تافل انگلیسیِ آمریکایی! این خود اگر چه نه معیاری اساسی اما برای بسیاری یکی از معیارهای تعیینکننده به شمار میآید.
از سویی دیگر تافل و آیلتس آکادمیک هر دو گزینههای مطلوبی در میان ملزومات دانشگاهها هستند اما اغلب کسانی که میخواهند به قصد کار و انواع دیگرِ مهاجرتها، به جز مهاجرت تحصیلی، از کشور خارج شوند و به کشورهای انگلیسیزبان سفر کنند، آزمون جنرال آیلتس (IELTS General) بهتر است تمرکز و انرژیشان را صرف آمادگی برای آزمون جنرال آیلتس کنند.
اما تفاوت آزمون آیلتس و تافل در این خلاصه نمیشود! آزمون تافل دو ساعت بیشتر از آزمون آیلتس زمان میبرد! اگرچه هر دو به دو شکل کامپیوتری و کاغذی برگزار میشوند اما آزمون تافل تقریبا چهار ساعت و آزمون آیلتس حول و حوش 2 ساعت و 45 دقیقه طول میکشد. این یعنی اینکه آیلتس «راحتتر» از تافل است؟!
همچنین بخوانید: آمادگی برای آزمون GRE؛ شاخِ غول را بشکن!
هرگز! زمان برگزاری آزمونها دلیل بر «راحتی» و «سختی» آنان نیستند. شما تنها زمانی عیار هر یک را درخواهید یافت و تفاوت آزمون آیلتس و تافل را درک خواهید کرد که از تفاوتهای صوری مثل هزینه، لهجهی محوری و زمان برگزاری بگذرید و به تفاوتهای ساختاریِ این دو بپردازید.
تقریبا همهی آزمونها مهارتهای چهارگانهی زبان انگلیسی شما را به چالش میکشند؛ فرقی نمیکند دولینگو باشد، تافل و یا آیلتس! شما باید بتوانید در زبان انگلیسی هم خوب بنویسید هم خوب بخوانید هم خوب گوش دهید و هم خوب صحبت کنید. با وجود این شکل سوالات در هر مهارت میتواند متفاوت باشد… و این خود یکی از نکات مهم تفاوت آزمون آیلتس و تافل است!
در آزمون تافل مهارتهای مختلف به ترتیبِ مهارت خواندن، مهارت شنیدن، مهارت صحبت کردن و مهارت نوشتن ارزیابی میشوند اما در آزمون آیلتس، بر عکس، اول مهارت شنیدن و بعد مهارتهای خواندن و نوشتن و صحبت کردن را به چالش میگیرند.
در این بخش تفاوت آزمون تافل و آیلتس را در هر چهار بخش میسنجیم:
تفاوت آزمون آیلتس و تافل در شکل برگزاری آزمون Speaking خودی نشان میدهد. در آزمون آیلتس، شما رو در روی یک Examiner و یا همان ممتحن مینشیند و در سه بخش (در مجموع سیزده تا پانزده دقیقه) به سوالات پاسخ میدهید. در انتها، تنها همان Examiner عملکرد شما را مورد ارزیابی قرار میدهد و نمرهای را برایتان در نظر میگیرد.
در تافل نحوه برگزاری آزمون Speaking کمی متفاوت است؛ دیگر خبری از یک گفتگوی رو در رو نیست. شما در اتاقی نشستهاید و توسط میکروفون به سوالات طرح شده پاسخ میدهید. پاسخ شما توسط شش نفر مورد ارزیابی قرار میگیرید و در نهایت نمرهی شما صادر میشود.
از دیگر تفاوتها در نحوه برگزاری آزمون Speaking در آیلتس و تافل، تاریخ برگزاری آن است. ممکن است آزمون Speaking آیلتس در روزی دیگر، روزی به جز روز برگزاری آزمون کتبی، برگزار شود اما آزمون Speaking تافل لزوما در همان روز آزمون کتبی انجام میگیرد.
تفاوت آزمون آیلتس و تافل در برگزاری آزمون Listening یکی دیگر از نقاط تمایز است. در تافل شما به یک فایل صوتی آکادمیک گوش میدهید و یادداشت بر میدارید. پس از آن سوالات در اختیارتان قرار میگیرد و باید بر اساس آنچه شنیدهاید و یادداشت کردهاید به سوالات پاسخ دهید.
در آزمون آیلتس اما مهارت Listening به شکلِ دیگری مورد ارزیابی قرار میگیرد. شما در این بخش چهار Section دارد و هر Section فایل صوتی جداگانهای دارد؛ دو مکالمه و دو مونولوگ! از سویی دیگر این شما هستید که تعیین میکنید در چه زمانی به سوالات پاسخ دهید؛ حین شنیدن فایل صوتی و یا نه، در محدودهای که پس از اتمام هر فایل صوتی در اختیار دارید.
به هر روی در هر دو آزمون تافل و آیلتس، هدف به چالش کشیدن مهارت شنیداری شماست.
همچنین بخوانید: بررسی بهترین منابع آزمون GRE + معرفی چند کتاب مهم
از جمله تفاوت آزمون آیلتس و تافل ، در نحوه برگزاری آزمون Reading است و صدالبته آزمون Reading تنها بخشی به شمار میآید که این دو آزمون آیلتس و تافل به هم میرسند. مثلا اینکه در هر دو سه متن در اختیارتان قرار میگیرد و باز در هر دوی آنها برای هر پاسخ هر متن بیست دقیقه وقت دارید.
اما شکل ارائهی سوالات در تافل و آیلتس متفاوت است؛ شما در Reading تافل تنها با سوالات چند گزینهای و در آیلتس با ترکیبی از انواع سوالات مثل چندگزینهای و جاخالی و غیره مواجه خواهید بود.
در Writing آیلتس شما با دو بخش سر و کار دارید؛ بخش اول سوالیست که به فراخور نوع آزمون آیلتس (آکادمیک و یا جنرال) باید در حداقل 150 کلمه به یک سوال پاسخ دهید؛ گزارش یک نمودار، جدول و گراف در آزمون آیلتس آکادمیک و یا نگارش نامه در آزمون آیلتس جنرال. در بخش دوم باید یک مقاله کوتاه در پاسخ به یک سوال بنویسید.
در Writing و یا مهارت نوشتاریِ تافل نیز دو بخش دارید؛ در بخش اول باید مقالهای 300 تا 350 کلمه بنویسد و بعد در مرحله دوم باید یک گزارش را در 150 تا 250 کلمه بازنویسی کنید. دیگر تفاوت آزمون آیلتس و تافل در شکل برگزاری آزمون Writing است: در تافل، به هر شکل، باید تایپ کنید اما در آزمون کاغذی آیلتس باید متون را با دست بنویسید.
همچنین بخوانید: تفاوت آزمون دولینگو و تافل؛ یکی را انتخاب کنیم یا هردو؟
در باب تفاوت آزمون آیلتس و تافل بسیار میتوان نوشت. به طور مثال میتوان به شکل نمرهدهی در این هر دو بپردازیم که در آیلتس از نمره 1 تا 9 و در تافل از 0 تا 120 محاسبه میگردد و یا مثلا مراکز برگزاری آنها در ایران را زیر ذرهبین ببریم. اما حقیقت آن است که این دو آزمون نه در ساختار و نه در میزان هزینه و محل برگزاری برای ما ایرانیان فرق چندانی ندارند. ببینید شما برای کدامیک آمادهتر و آبدیدهترید چرا که حتی در بسیاری از مواقع هر دو آزمون در نزد دانشگاههای خارجی زبان و یا شرکتهای بینالمللی از اعتبار یکسانی برخوردارند.